Zeevraag: Hoe zijn de wereldzeeën veranderd de afgelopen 500 jaar?
Seys, J. (2019). Zeevraag: Hoe zijn de wereldzeeën veranderd de afgelopen 500 jaar?, in: De Grote Rede 50. De Grote Rede: Nieuws over onze Kust en Zee, 50: pp. 24-25
In: (2019). De Grote Rede 50. De Grote Rede: Nieuws over onze Kust en Zee, 50. Vlaams Instituut voor de Zee - Flanders Marine Institute (VLIZ): Oostende. 35 pp.
In: De Grote Rede: Nieuws over onze Kust en Zee. Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ): Oostende. ISSN 1376-926X
Tussen september 1519 en 1522 voer de Portugees Ferdinand Magellaan, met vijf schepen en 237 bemanningsleden onder Spaanse vlag, voor het eerst in de geschiedenis de wereld rond. Of beter, 18 manschappen bereikten na drie jaar terug het Spaanse vasteland. Magellaan zelf was daar overigens niet meer bij; hij stierf al op 27 april 1521 in een clash met een lokale stam op het Filipijnse eiland Mactan. Wat er ook van zij, het waren andere tijden en de zeeën en oceaan zagen er ongetwijfeld behoorlijk anders uit. Ook de kennis van die onmetelijke wateren was beperkt. Maar wat is er dan zoal veranderd? En kunnen we ons daar een beeld van vormen? De Brit Glynn Gorick maakte in 2018, in opdracht van het VLIZ en binnen het kader van het Europese ‘Sea Change’ project, op basis van de best beschikbare kennis een samenvattende illustratie. We overlopen de belangrijkste wijzigingen, zij het dat die vaak niet verder teruggaan dan wat aan data beschikbaar is (ca 1850).
All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy