Marine Biodiversity and Ecosystem Functioning
EU Network of Excellence

 
Main Menu

· Home
· Contacts
· Data Systems
· Documents
· FAQ
· Links
· MarBEF Open Archive
· Network Description
· Outreach
· Photo Gallery
· Quality Assurance
· Register of Resources
· Research Projects
· Rules and Guidelines
· Training
· Wiki
· Worldconference

 

Register of Resources (RoR)

 People  |  Datasets  |  Literature  |  Institutes  |  Projects 

[ report an error in this record ]basket (1): add | show Print this page

one publication added to basket [12898]
Tabellen en grafieken van het chemisch en biologisch wateronderzoek in de bocht van Guinea van 19 oktober tot 6 november 1976
Cadée, G.C.; Helder, W. (1979). Tabellen en grafieken van het chemisch en biologisch wateronderzoek in de bocht van Guinea van 19 oktober tot 6 november 1976. Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, 1979(3). NIOZ: Texel. 99 pp.
Part of: Interne verslagen Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Nederlands Insituut voor Onderzoek der Zee: Texel.

Available in  Authors 

Keyword
    Marine/Coastal

Authors  Top 
  • Cadée, G.C.
  • Helder, W.

Abstract
    In het Afrikaanse kustgebied globaal aangeduid met Golf van Guinea wordt in het water boven de eerste thermocline een verzoeting geconstateerd (S < 35.5 promille) die in belangrijke mate kan worden toegeschreven aan de zoetwaterafvoer van Niger delta enerzijds en Zaïre-rivier anderzijds. Het in oktober-november 1976 uitgevoerde onderzoek had de volgende vraagstellingen: 1. Na te gaan in hoeverre de geconstateerde verzoeting op een bepaalde plaats in het gebied kan worden toegeschreven aan de noordelijke zoetwaterbron (Niger delta) enerzijds dan wel aan de zuidelijke zoetwaterbron (Zaïre-rivier) anderzijds en de menging en het transport van het zoete water te bestuderen. Als tracer, noodzakelijk om onderscheid te kunnen maken tussen de 2 zoetwaterbronnen, werd de natuurlijke fluorescentie gekozen. 2. Na te gaan in welke mate de zoetwaterbronnen een nutriënten- en primaire produktie verhogende invloed in het gebied uitoefenen. Het onderzoek dat in oktober-november 1976 werd uitgevoerd omvatte een stationsnet bestaande uit 21 hoofdstations (watermonsters van 0-700 m diepte) en ca. 80 oppervlaktemonsters. Op 3 stations werden monsters tot 4500 m genomen. De met behulp van de goed werkende CTD-rosette sampler verkregen watermonsters werden geanalyseerd op de volgende parameters: nitraat, nitriet, ammonia, orthofosfaat, silikaat, zuurstof, natuurlijke fluorescentie, zoutgehalte. Temperatuur en zoutgehalte werden tevens met de CTD als functie van de diepte gemeten. In de uit de eufotische zone afkomstige watermonsters werd potentiële produktie gemeten, terwijl tevens planktontellingen werden uitgevoerd en chlorofylbepalingen werden gedaan.

All data in the Integrated Marine Information System (IMIS) is subject to the VLIZ privacy policy Top | Authors 


If any information here appears to be incorrect, please contact us
Back to Register of Resources
 
Quick links

MarBEF WIKI

Erasmus Mundus Master of Science in Marine Biodiversity and Conservation (EMBC)
Outreach

Science
Responsive Mode Programme (RMP) - Marie Nordstrom, copyright Aspden Rebecca

WoRMS
part of WoRMS logo

ERMS 2.0
Epinephelus marginatus Picture: JG Harmelin

EurOBIS

Geographic System

Datasets

 


Web site hosted and maintained by Flanders Marine Institute (VLIZ) - Contact data-at-marbef.org